Panellets

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes cuites, panellets, i moniatos escalivats, acompanyats de moscatell, tot i que un bon cava no hi fa mal. Els panellets, pastissos petits, i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics, es venen a totes les pastisseries, però, es poden fer a casa, amb una mica d’habilitat. No és difícil, però no us volem enganyar, una mica laboriós.
 

panellets

Ingredients

Massa base per uns 40-50 panellets (depèn de la mida que feu les porcions). Si en feu la meitat de les proporcions, poseu igualment un ou sencer.

  • 560 grs. ametlla molta
  • 560 grs. sucre
  • 170 grs. puré de patata
  • 1 ou
  • 1 polsim de sal
  • Unes gotes d’essència de llimona
  • Pinyons
  • Cafè soluble
  • Coco
  • Codonyat

Elaboració

Barregeu l’ametlla molta amb el sucre, a ma o si teniu una “amassadora” millor. Afegir el puré de patata, fred i remenar. Afegir la sal, l’essència de llimona i l’ou i continuar barrejant fins que quedi una massa prou compacta. Deixar reposar unes hores, tapat amb paper film, millor tota la nit.
Dividir la massa en parts d’uns 150 grs. i anar fent panellets de diferents gustos.

Llimona / Taronja
Barrejar la massa base amb la pell d’una llimona o taronja ratllada ben fina i 6 gotes d’essència de llimona o taronja. Fer petites “croquetes”, arrebossar-les amb sucre en gra. Posar-les sobre un paper de forn, silpad o alumini en una safata de forn.

Coco
Barrejar la massa base amb 10 grs. de coco ratllat. Fer una gran bola i anar agafant parts de la massa i fer unes muntanyes irregulars. Posar-les a la safata del forn, i posar per sobre sucre llustre.

Cafè
Barrejar la massa base amb un sobre de cafè soluble (uns 2 grs.). Fer unes “croquetes”, i amb un ganivet fer una marca com si fos un gra de cafè, i arrebossar-los amb sucre llustre.

Pinyons
Rentar els pinyons amb aigua i deixar-los escórrer. En una safata fonda abocar-hi uns 250 grs. de pinyons per 150 grs. de massa base. Batre un ou sencer i abocar una cullerada de cafè als pinyons i una cullerada d’aigua també als pinyons; remenar-los amb la ma. Fer boles petites, com avellanes, i amb les mans plenes de pinyons anar fent les boles de nou fins que quedin totes arrebossades amb pinyons.
Sucar les mans amb l’ou batut i fer de nou les boles amb els pinyons, així quedaran ben sucats i daurats després al forn. Ja es poden posar a la safata del forn.

Ametlla
El mateix procediment que amb els pinyons, però sense rentar l’ametlla granulada. En comptes de fer boles, podeu fer “croquetes” i doblar-les una mica.

Codonyat
Amb la massa base estireu-la amb el corró i al mig poseu una tira de codonyat. Després tanqueu la massa i que el codonyat quedi tot cobert. Talleu a porcions i arrebosseu amb sucre gra. Poseu-los a la safata del forn.

Per la cocció, coure’ls a la màxima temperatura del vostre forn, 250 fins a 300º, i posant la safata del forn al 2n nivell, començant per dalt, i el forn dalt i baix, i si teniu, aire, també. Vigilar perquè amb uns 4-5 minuts n’hi ha prou perquè es torrin una mica. No han de coure gaire, que quedarien durs. Els podeu coure per tongades, a mesura que els aneu fent, els aneu coent.

Un cop els traieu del forn, espereu per agafar-los, que calents són tous i es poden trencar.

Aquesta entrada s'ha publicat en Postres, Tapes i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s