El fenoll o fonoll (Foeniculum vulgare) és una espècie silvestre i conreada dins de la família Apiaceae originària del sud d’Europa i el Pròxim Orient. És un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània. Té un gust d’anís ja que també conté anetol. És una planta molt resistent a la secada i que es troba a molts llocs de la terra baixa, sobretot a rieres i marges. (http://ca.wikipedia.org/wiki/Fonoll)
També existeix una varietat conreada la dulcis, que és un conreu típic d’Itàlia (finocchio) amb les fulles basals engruixides que fan com un “bulb”. Es sembra directament a l’estiu i es cull a la primavera.
Les altres varietats són generalment plantes silvestres. En aquesta recepta fem servir la varietat silvestre, això vol dir que haurem de collir els troncs entre la primavera i l’estiu i guardar-los assecats. El xai, amb molt pocs ingredients, adquireix un aroma i un gust excel·lent, en una recepta de cuina molt fàcil, que fa les delícies dels amants d’aquesta carn.
Per a 4 persones
Ingredients
- 1 espatlla de xai tallada a trossos de 3 dits de gruix
- 8-10 grans d’all
- 100grs de llard
- 4 branquillons de fonoll
- Oli d’oliva
Elaboració
En una cassola amb oli i llard es daura el xai prèviament salpebrat.
Afegir-hi els alls sencers (amb pell i tot), i les branques de fonoll.
Es tapa i es cou a foc lent fins que sigui tou ( entre 1h i 1’30h), si queda sec afegir-hi una mica d’aigua (molt poca, just per fer revenir el suc)
Es pot acompanyar amb patates fregides, en puré, etc.
Recepta Sofia Pascual, que l’ha apresa de la seva mare
T'agrada:
M'agrada S'està carregant...
Relacionats
Aquesta entrada s'ha publicat en
Segons plats,
Xai i etiquetada amb
Alls,
Fonoll,
Llard,
Oli d'oliva,
Xai. Afegiu a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.