Xai a l’aroma de fonoll

El fenoll o fonoll (Foeniculum vulgare) és una espècie silvestre i conreada dins de la família Apiaceae originària del sud d’Europa i el Pròxim Orient. És un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània. Té un gust d’anís ja que també conté anetol. És una planta molt resistent a la secada i que es troba a molts llocs de la terra baixa, sobretot a rieres i marges. (http://ca.wikipedia.org/wiki/Fonoll)
També existeix una varietat conreada la dulcis, que és un conreu típic d’Itàlia (finocchio) amb les fulles basals engruixides que fan com un “bulb”. Es sembra directament a l’estiu i es cull a la primavera.
Les altres varietats són generalment plantes silvestres. En aquesta recepta fem servir la varietat silvestre, això vol dir que haurem de collir els troncs entre la primavera i l’estiu i guardar-los assecats. El xai, amb molt pocs ingredients, adquireix un aroma i un gust excel·lent, en una recepta de cuina molt fàcil, que fa les delícies dels amants d’aquesta carn.
 
 

Per a 4 persones

Ingredients

  • 1 espatlla de xai tallada a trossos de 3 dits de gruix
  • 8-10 grans d’all
  • 100grs de llard
  • 4 branquillons de fonoll
  • Oli d’oliva

Elaboració

En una cassola amb oli i llard es daura el xai prèviament salpebrat.
Afegir-hi els alls sencers (amb pell i tot), i les branques de fonoll.
Es tapa i es cou a foc lent fins que sigui tou ( entre 1h i 1’30h), si queda sec afegir-hi una mica d’aigua (molt poca, just per fer revenir el suc)

Es pot acompanyar amb patates fregides, en puré, etc.

Recepta Sofia Pascual, que l’ha apresa de la seva mare

Aquesta entrada s'ha publicat en Segons plats, Xai i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s