Braç de patata

El braç de patata, abans anomenat de “gitano” és un plat que es cuina a moltes cases, tot i que les autores del blog no sabem d’on prové. És una amanida presentada d’una altra manera, aquí us expliquem una recepta ideal per a l’estiu. Es pot deixar fet hores abans i es menja fred de nevera. Com moltes receptes d’aquest blog, aquest plat es pot elaborar amb molts ingredients diferents, i s’hi poden posar aquelles coses que més ens agraden. De tota manera s’ha d’anar amb compte, que al final totes les nostres amanides d’estiu no tinguin el mateix gust perquè totes continguin si fa o no fa els mateixos productes.
 

Per a 4 persones

Ingredients:

  • 4 patates grosses
  • 4 ous
  • 300 gr. de tonyina en oli d’oliva (aproximadament)
  • 100 gr. d’olives farcides
  • 1 pebrot vermell petit
  • Mantega, sal, crema de llet o llet, oli
  • Maionesa

Elaboració:

Escalivar el pebrot (vegeu Trucs i procediments)

Preparar un puré de patata especialment untuós. Bullir les patates (17-20 minuts depenent de la mena). Després escórrer acuradament i passar pel passa-puré o xafar amb una forquilla. Quan sigui una massa uniforme, afegir-hi la mantega, sobre uns 25 gr. aproximadament, i un parell o tres de cullerades soperes de crema de llet o llet, això li donarà la consistència untuosa i modelable que ens ajudarà a l’hora de tancar el braç.

Mentre la patata bull, prepararem el farcit, posarem en un bol la tonyina (més gustosa si és en oli d’oliva però també es pot fer amb tonyina al natural), les olives farcides, (menys 4 que reservarem per decorar), el pebrot vermell escalivat tallat petit (reservant-ne també unes tires pel guarniment), i els ous tallats petits, també guardant-ne unes rodanxes pel final. Per lligar aquests ingredients i posarem un cullerada de maionesa.

La maionesa pot ser casolana ((vegeu Trucs i procediments), lleugera o ligth, o de pot, la de la marca Musa, té un gust especialment casolà.

Quan hem acabat de preparar la patata i el farcit, i sense deixar que la primera es refredi, posarem un tros de film alimentari sobre una superfície plana (abans es feia amb un drap de cuina humit però el film és més net, manejable i permet veure quina forma està agafant el braç), i estendrem la patata de forma uniforme formant un rectangle, a continuació hi posarem el farcit, repartint-lo deixant un marge al costat d’uns 3 cm. A continuació formarem el braç o cilindre amb molt comte.

A les imatges veureu com fer-ho. Encara que a la primera no us quedi bé, un cop format, passant els dits pel damunt del plàstic podeu retocar les imperfeccions. Finalment deixar-lo a la nevera.

Un cop fred, la mantega, a l’endurir-se, el fa més manejable i permet posar-lo amb compte en una safata. Untar-lo amb maionesa, i guarnir-lo a gust de qui el cuini, amb el pebrot, les olives, i l’ou dur.

Es pot servir acompanyat d’enciam perquè esdevingui plat únic en els dies d’estiu.

Aquesta entrada s'ha publicat en Amanides, Primers plats i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Braç de patata

  1. Marina ha dit:

    Molt bona!! Però jo em pregunto: per què se’n deia braç de gitano? I per què ja no se’n diu així?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s