Mandonguilles

Les mandonguilles són un plat que ja es menjava durant l’imperi romà. Consisteix en unes boles de carn o peix trinxat, que agafen consistència amb ou o algun altre producte que evita que es disgreguin. El contingut, tipus i proporcions de talls, la mida, l’elaboració, i l’acompanyament, depèn de cada indret. Als Països Catalans s’acostumen a menjar tant amb brou (escudella i carn d’olla) com amb sofregit i verdures (mandonguilles amb pèsols). A Anglaterra són especialment populars les meatballs, mentre que a Dinamarca o Alemanya reben el nom de frikadeller/frikadelle.
Com altres plats tradicionals, hi ha tantes maneres de cuinar-les com cases on se’n fan.
 
 
 

Per a 6 persones

Ingredients:

  • ½ kg carn picada de vedella
  • ½ kg carn picada de porc
  • 2 ous sencers
  • 1 llesca de molla de pa sec sucada en llet
  • ½ kg tomàquet triturat o ratllat
  • 1 ceba picada
  • 150 grs de pèsols (congelats o en conserva) i/o 2 pastanagues, pelades, a rodanxes
  • All i julivert picat
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva
  • Oli de gira-sol

Elaboració:

Barrejar les dues carns i afegir-hi sal i pebre. Després els dos ous sencers i remenar bé. Afegir la molla de pa sucada en llet, esmicolada i l’all i julivert picat. Un cop estigui tot ben emulsionat, deixar-ho reposar mentre preparem el sofregit.

En una cassola ample i plana, sofregir la ceba picada en oli d’oliva. Un cop estigui transparent, afegir-hi el tomàquet, i remenar. Baixar una mica el foc, i quan comenci a fer “xup-xup” ja podem començar a fer les mandonguilles.

Si teniu guants de làtex, millor, sinó, sense guants però amb les mans ben untades amb oli de girasol, anar fent boles amb la barreja de carns, no gaire grosses (uns 30 -35 grs. per mandonguilla és suficient) i tirar-les al sofregit de tomàquet que està al foc.

Un cop estiguin totes fetes, afegir-hi els pèsols i/o la pastanaga. Cobri-ho amb aigua i deixar-ho coure a foc mig. Rectificar de sal, si cal.

Aquesta entrada s'ha publicat en Primers plats, Segons plats, Tocino, Vedella i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Mandonguilles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s