Fideuada o fideuà

La fideuada o fideua és un plat típic de la cuina valenciana, la costa catalana meridional, i les Terres de l’Ebre. La fideuada està feta a base de suc de peix complementada amb marisc a gust del consumidor i uns fideus específics de la mida que s’acostumi a la zona.
Es fa, en una paella ampla i plana, tot i que hi ha algunes variants tradicionals fetes en cassola. És un plat més senzill d’elaborar que la paella i admet totes les variacions possibles, com aquesta, a cada casa es fa diferent.
 
 
 
 

Ingredients pels fideus

  • 100 gr. de fideus per persona (del num.2 o fideus perla segons el gust)
  • 1litre i quart de fumet de peix
  • 1 sèpia mitjana
  • Gambes o llagostins al gust (entre 2 i 4 peces depenent de la mida)
  • 75gr de cloïses per persona

Ingredients pel fumet

  • 2 o 3 pastanagues
  • 1 porro
  • 1 ceba
  • 1 branca d’api
  • peix de roca
  • crancs, galeres
  • 1 cap o 2 de lluç, rap, etc.

Es prepara un fumet de peix (es pot fer dies abans, en més quantitat de la que necessitem i congelar-lo) amb pastanaga, porro, ceba, api, sofregir amb oli en una cassola i afegir el tomàquet (pot ser tomàquet natural en conserva). Quan ja està sofregit afegir-hi un vaset de vi blanc, deixar reduir i posar-hi el peix de roca, crancs, caps de lluç o rap, etc. deixar fregir i afegir l’aigua, julivert i llorer. Deixar bullir entre mitja hora i ¾ d’hora.

En una paella d’arròs s’hi posa oli, es rossegen les gambes o llagostins, i es reserven, es fregeix la sèpia a trossets i es retira, s’hi posen els fideus i es deixen enrossir remenant-los per a què  no es cremin. S’afegeix poc a poc el fumet, la sèpia té una bossa (l’estomac) que conté un suc molt apreciat per gustós, en el moment de tirar el suc, aquesta bossa es posa en un colador i s’hi tira el brou per sobre aixafant-la amb un forquilla perquè deixi anar el suc. Els fideus es deixen coure uns 10 minuts comprovant que no es quedi sec, al darrer moment hi afegim la sèpia.

Mentre, obrim les cloïsses en un pot a part tapat, perquè si alguna portés sorra no ens fes malbé tot el plat. Per a conservar les cloïsses les haurem mantingut a la nevera tapades amb un drap humit i amb sal per sobre del drap. El dia que les haguem de cuinar, hores abans, les posarem en aigua i sal, perquè deixin anar la sorra que puguin tenir.

Un cop acabats els fideus, si no ens han quedat drets els podem posar 1 o 2 minuts al forn, a més a sobre hi podem posar les gambes, a que així quedin a la mateixa temperatura. Abans de servir hi afegim les cloïsses (si les poséssim al forn quedarien resseques)

Servir acompanyada de all i oli.

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Pasta, Primers plats i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Fideuada o fideuà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s